shatroopa hakkında
eb sitemiz online yoga dersi satışı yapan bir platformdur. Derslerimiz Zoom üzerinden canlı yapılmaktadır.
Kendinize uygun paketi satın aldıktan sonra haftalık programdaki derslerden her seviyedeki derse katılabilme hakkı elde edersiniz.


Shatroopa Nedir?
Hindu inancı ve mitolojisinde Trimurti adı verilen Brahma, Vishnu ve Shiva’dan oluşan tanrı üçlemesinin ilki ve her şeyin başlangıcı, yaratıcısı olarak kabul edilen Brahma başlangıçta tekti.
Brahma kendi vücudundan keserek bir başka canlıyı yarattı ve bu var olan ilk dişi canlı Shatroopa idi. Kısaca Shatroopa Brahma tarafından yaratılmış ilk kadındır.
Kelime anlamı olarak da Shatroopa “yüz ayrı forma sahip kişi”, “sonsuz güzellik” anlamlarına gelir ve insanlığın başlangıcı sayılır. Shatroopa ‘nın sahip olduğu bu yüz formda Vach, Saraswati, Gayatri ‘nin de bulunduğuna inanılır. Mitolojiye göre Shatroopa bünyesinde barındırdığı yüz ayrı sıfat ve ifadeyle Brahma’yı kendisine hayran bırakır ve Brahma onun bu birbirinden farklı hallerini hayranlıkla izleyebilmek için dört adet olan başını çoğaltıp beş başa sahip olur. Bu durum Shatroopa ‘yı utandırır. Brahma ‘nın Shatroopa’yı gözetlemek üzere edindiği beşinci başı daha sonra tanrı Shiva tarafından kesilecektir.
• Shatroopa yaratılışın düalitesi: Var olan ilk kadın benliğinde doğurganlığı, yaratıcılığı ve yaratılış için gerekli olan besleyici gücü temsil eden ilahi dişili (Shakti) temsil eder. İlk erkek olan Manu'nun karşılığıdır, üreme ve kozmik denge için gerekli olan erkek ve dişi enerjilerinin ikiliğini gösterir.
• Yaratılışın Çeşitliliği: "Yüz formlu bir" anlamına gelen ismi, yaşamın sonsuz çokluğunu ve uyarlanabilirliğini ifade eder. Varoluşun çeşitli tezahürlerini sembolize ederken maddi dünyanın zenginliğini ve karmaşıklığını yansıtır.
• İnsanlığın Kökeni: Shatroopa, ardından yaratılan ilk erkek Manu ile bir Dünya Ana figürüne benzeyen insanlığın atasıdır. Birlikleri, insan toplumunun oluşumunu ve nesiller boyunca yaşamın devamlılığını vurgular.
• Dinamik Yaratıcılık: Bazı anlatılarda, ona âşık olan yaratıcı tanrı Brahma ile ilişkisi, yaratıcı ile yaratılış arasındaki gerilimi vurgular. Bu dinamik, etik yaratılış, bağlanmanın tehlikeleri ve yaratıcı süreçte düzen ile kaos arasındaki etkileşim temalarını vurgular.
• İlkel Shakti: Shakti'nin erken bir tezahürü olarak Shatroopa, Brahma'nın yaratıcı potansiyelini gerçekleştiren aktif enerjiyi temsil eder. Evreni tezahür ettirme ve sürdürmede dişil gücün vazgeçilmez rolünü sembolize eder. Özünde Shatroopa, Hindu kozmogonisinin (evrenin yaratılış teorisi) ve yaratılıştaki ikiliklerin birbirine bağımlılığının temeli olan doğurganlığın, çeşitliliğin ve ilahi dişilin üretken gücünün çok yönlü bir sembolüdür.
Hindu mitolojisinden Shatroopa ‘nın temsil ettiği dişil enerjiye ve bu enerjinin iyileştirici gücüne sarılarak içinden geçmekte olduğumuz Kali evresinde hem kendimize hem yakın çevremize şifa, erdem ve bilgelikle yaklaşmanın metotlarını birlikte öğrenip uygulamanın yollarını araştırmayı umuyoruz.